AnaSayfa / Bilgilendirme Yazıları / ÇOCUK PSİKOLOJİSİ KONUSUNDA BAZI YANLIŞ DÜŞÜNCELER

ÇOCUK PSİKOLOJİSİ KONUSUNDA BAZI YANLIŞ DÜŞÜNCELER

Bir insan çocuk sahibi olduğunda başka hiçbir meslekte görülmeyen günde yirmi dört saati dolduran ve tüm hayat boyu süren bir iş üstlenmiş olur: ebeveynlik.

Ebeveynlik;  mutlu ve aklı başında insanlar yetişmesine yardımcı olmak için, çocuk psikolojisi konusunda bilimin bize sunduğu verilerden sevecen bir tutum içinde yararlanma ve bunları uygulama sanatı olarak tanımlanabilir.

Çağdaş toplumlarda en basit işe, çalışan seçmek için bile deneyim aranırken, özellikle anneler ön planda olmak üzere ebeveynlere bu konuda hiçbir eğitim sağlanmadan toplum onlara ‘’ sen artık anne/baba oldun, her ne kadar bu konuda eğitimin olmasa da bu işi en iyi şekilde becer’’ mesajı verir. Bu önemli ve sorumluluğu ağır görev karşısında kimi ebeveynler yapamama kaygısı, yetersizlik duyguları, birbirlerini eleştirme, kendi kök aileleri ile farklı iletişimler içine girme vb sorunlar sıklıkla yaşayabilmektedir.

Bu yazıda ebeveynlik üzerine çocuk psikolojisi adına yapılması önerilen tutum ve davranışlardan önce, doğru bilinen bazı yanlış düşünceler üzerinde durulacaktır.

  1. Hoşgörülü olmak: Ebeveynler genellikle hoşgörülü olmayı; çocuğu, canının istediğini yapmak konusunda serbest bırakmayla, özgür çocuk yetiştirme ile eş tutarlar. Halbuki bu anlamdaki hoşgörülü olmanın çocuğa bir faydası olmayacaktır. Anne babalar çocuğu engellemenin onun psikolojisine zararlı olacağı düşüncesi taşıdıkları için, en olmaz şeyleri mümkün hale getirmektedirler( duvarlara resim yapmak, gecenin bir saatinde bir oyuncak ya da yiyecek için anne- babanın seferber olması vb). Bu gibi davranışların altında yatan sebep, genellikle ebeveynlerin ‘’ hayır, yapma-olmaz ‘’ demekten korkması ve sert davranma korkusu ya da çocuğu tarafından sevilmeme kaygısına akılcı bir neden bulmak için modern psikolojiye sığınmasıdır.
  2. Dönemsel özellikleri seyre dalmak: Bir diğer önemli yanlış düşünce, çocuklar belli yaş dönemlerini aşarken anne babanın çaresizlikle bu dönemin geçmesini, kendiliğinden çözülmesini beklemeleri gerektiği görüşüdür. Oysaki çocuklar okul öncesi dönemde farklı özellikler taşıyan gelişim dönemleri yaşarlar. Bunları yaşarken çoğu zaman hayat tüm aile bireyleri için hiç de kolay olmayacaktır. Ama şu bilinmelidir ki bu dönemler evrensel ve geçici olmakla birlikte anne baba olarak bu dönemlerde edindiğimiz tutumlar ve yaklaşımlarla bu evreleri nasıl yönettiğimiz çocuğun bu dönemleri başarı ile atlatıp atlatamayacağının en önemli belirleyicilerindendir.
  3. Anne baba hiçbir zaman sinirlenmemeli, soğukkanlılığını korumalı: Bir başka yanlış düşünce iyi anne babanın hiçbir zaman sinirlenmeyen hep sakin kalabilen anne baba olduğu görüşüdür. Normal olarak böyle ebeveynlere rastlamak mümkün değildir çünkü insan olarak herkesin duyguları ve duygusal iniş-çıkışları vardır. Burada önemli olan anne babaların duygularını içtenlikle ve uygun bir şekilde ifade edebilmesidir, duygularını bastırmak ya da farklı şekilde ortaya koyup yapmacık davranmak değil…

Bunada Bakın

Uzm.Dr. Senem TURAN - Antalya Kolejinde Öğrencilere Ergenlik Semineri 3

Uzm.Dr. Senem TURAN – Antalya Kolejinde Öğrencilere Ergenlik Semineri

  Antalya Koleji Konyaaltı Kampüsü Ortaokul 6. sınıf öğrencilerine, Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. …